כיסי חניכיים הם מרווחים שמקיפים את השיניים מתחת לקו החניכיים שבהם מצטברים חיידקים שעלולים לגרום להתפתחות של זיהום. ניתן לטפל במקרים של היווצרות כיס חניכיים וחשוב להקפיד על היגיינת פה טובה על מנת למנוע את האפשרות של אובדן שיניים.
מה זה כיס חניכיים?
השיניים בפה מיוצבות בחוזקה באמצעות רקמות החניכיים והעצם. שחיקה ברקמות יכולה להיווצר כאשר מתפתחת מחלה בחניכיים ונוצרים רווחים המכונים כיס חניכיים מסביב לשיניים. הצטברות חיידקים בכיסים גורמת נזק לעצם הלסת שבה השיניים מעוגנות בתוך שקעים. כיס חניכיים נמדד במילימטרים ולא כל מקרה נחשב בהכרח מזיק למטופל. כיס חניכיים בגודל של 3 מ״מ אינו יוצא דופן אך כאשר הוא מגיע לגודל של 5 מ״מ, הדבר מהווה אינדיקציה שמתפתחת דלקת או שקיימת מחלה בחניכיים. כיסי חניכיים בגודל שבין 5 – 12 מ״מ מצריכים התערבות. התהליך לרוב מתחיל בדלקת שמובילה הצטברות של רובד חיידקי. הרובד מכיל חיידקים ופסולת של מזון שנותר על השיניים שניתן להסיר באמצעות צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטאלי. כאשר לא מתבצעת הסרה של הרובד, הזיהום יכול להגיע עד לעצם, ולגרום לגדילה והעמקה של כיס החניכיים.
כיצד מאבחנים כיס חניכיים?
במהלך הבדיקה במרפאת השיניים, הרופא יבצע מדידה של גודל המרווח שקיים בין החניכיים לבין השיניים – העומק והגודל של כיס החניכיים יסייע בקביעת הטיפול הנדרש. עומק של עד 4 מ״מ יצריך בדרך כלל התערבות פשוטה יותר כמו ניקוי חניכיים, במיוחד במידה וכבר קיים דימום מהחניכיים או שהם נראים נפוחים ודלקתיים. כיסי חניכיים בגודל של למעלה מ – 5 מ״מ מצריכים התערבות יותר נרחבת כיוון שקיים קושי לנקות אותם בגלל עומקם. מקרים של כיס חניכיים עמוק יכולים לגרום לאובדן עצם ויצריכו ביצעו צילום רנטגן על ידי רופא השיניים על מנת להעריך את מידת הנזק שנגרם למבנה השן. חשוב לזכור שגם כיס חניכיים יחסית קטן יכול לגרום לנזק בעקבות חיידקים שיצטברו בתוכו וייפגעו בבריאות הפה – לכן חשוב להקפיד על היגיינת שיניים טובה ולהגיע לניקוי שיניים אחת לחצי שנה.
מהן דרכי הטיפול בכיסי חניכיים?
אופי הטיפול ייקבע בהתאם למצב החניכיים והעצם ולגודל עומק כיס החניכיים. גודל כיס החניכיים יכול להצטמצם במידה ומדובר בכיס שבין 4 – 5 מ״מ, וזאת באמצעות ניקיון מקצועי של השיניים תוך הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטאלי פעם ביום. רופא השיניים אף יכול להמליץ על שימוש במי פה אנטי-בקטריאליים שיסירו רובד ואבנית שהצטברו מסביב לשיניים. הליך נוסף שמסייע בהסרת חיידקים, רובד ואבנית הוא הליך הקצעת שורשים שנעשה באמצעות שימוש בלייזר או במכשיר אולטרא סוני. באמצעות המכשיר ניתן גם לבצע החלקה של משטח השורש של השן כך שרקמת החניכיים וכולה להתחבר מחדש אל השן ולגרום לכיווץ של כיס החניכיים שנוצר. הליך זה יכול לכלול גם מריחה של ג'ל אנטי בקטריאלי לתוך הכיס על מנת להסיר את החיידקים ולמנוע את ההתפתחות הדלקת ואף הנחיה של הרופא ליטל אנטיביוטיקה או מי פה אנטיביוטיים על מנת להפחית את כמות החיידקים בפה בתום ההליך. במידה ורופא השיניים מאבחן כיס חניכיים עמוק שעלול לגרום לאובדן עצם, ההמלצה תהיה על ביצוע ניתוח הקטנת כיס על ידי מומחה לחניכיים.
הליך ניתוח הקטנת כיס
ניתוח הקטנת כיס חניכיים מבוצע על ידי חתכים קטנים שמאפשרים הרמה של חלק מרקמת החניכיים וחשיפה של שורשי השן – כך ניתן לבצע ניקוי עמוק יותר של האבנית שהצטברה והקצעת השורשים. כאשר מתרחש אובדן עצם, העצם שנותרה תוחלק למטה במהלך הניתוח תוך הקפדה שלא ייווצרו חריצים שבהם חיידקים יכול להצטבר ולגרום לדלקת נוספת. בתום ההליך, הרופא יבצע תפירה של רקמת החניכיים חזרה למקומה.
כיצד ניתן למנוע כיס חניכיים?
שינוי בהרגלי החיים יכול למנוע באופן משמעותי התפתחות של מחלות בחניכיים והיווצרות של כיסי חניכיים שמצריכים טיפול רפואי. הקפדה על צחצוח השיניים פעמיים ביום תוך שימוש במברשת שיניים בעלת זיפים רכים או לחילופין מברשת שיניים חשמלית, יכולה לסייע רבות בהסרה של רבדי חיידקים שמצטברים על השיניים. מומלץ לבצע ניקוי עם חוט דנטאלי פעם ביום על מנת להסיר חלקיקי מזון שנותרו בין מרווחי השיניים ואף להשתמש באופן קבוע במי פה שיסירו את שכבת הפלאק. מטופלים שסובלים באופן קבוע מיובש בפה יכולים להשתמש במי פה שאינם מכילים אלכוהול. יש להימנע מלעיסת מסטיק שמכיל סוכר, לנסות ולצמצם את צריכת הקפאין היומית ולהפסיק לחלוטין כל שימוש במוצרי טבק. הפחתה בצריכת מזון ומשקאות עתירי סוכר גם היא יכולה לסייע במניעת היווצרות כיס חניכיים ההמלצה היא צחצוח השיניים לאחר כל הכנסת מזון כמו ממתקים או שתייה ממותקת לגוף. נסו להימנע מתזונה לא בריאה והשתדלו שהתפריט היומי יכיל הרבה יקרות, פירות ומזונות שמכילים ויטמין C. ניקוי שיניים עמוק ומקצועי אחת לחצי שנה יכול גם הוא לסייע רבות במניעת התפתחות של דלקות והיווצרות של חיידקים בחניכיים.